Zorg
Hartziekte en sport
1. hartritme stoornissen   2. hartspierzieke   3. hartklep problemen   4. ziekte kransslangader(s)   5. aangeboren hartziekte  

Hartziekte en sport

Is inspanning goed of slecht voor het hart?
Onder 35jr is er (nog) niet zoveel bekend over het effect van intensieve sportbeoefening op het hart op korte of lange termijn.
Boven de 35 jr is het bewezen dat regelmatig sporten een gunstige werking heeft op ondermeer voorkomen van hart- en vaatziekte, bloeddruk, vetstofwisseling, en hormoonhuishouding. Wanneer iemand ouder dan 35 jr is en zo af en toe of helemaal niet sport is de kans op hart- en vaatziekte verhoogd.

Wanneer is het niet verstandig om te sporten?
Nooit bij koorts of in de week na koorts. Bij griep en tijdens herstel van griep kan de hartspier door een virus ontstoken (myocarditis) zijn. Ga je dan sporten dan bestaat er een kans op levensbedreigende hartritmestoornissen. Luister goed naar je lichaam!

Nooit na flauwvallen of na een (bijna)wegraking. Wanneer iemand om onverklaarbare reden plotseling flauwvalt of bewusteloos raakt is er een grote kans dat er een hartziekte is met een hoog risico op plotse dood. Laat je zo snel mogelijk nakijken!

Hartziektes zijn globaal in te delen in:

Indeling Problemen
1. ritme- en geleiding stoornissen (electrische hartziekte) hartritmestoornis, hartstilstand
2. hartspierziekte verdikking, ontsteking, slappe spier, pompfunctiestoornis
3. hartklep problemen  vernauwing, lek, ontsteking
4. ziekte van de kransslagader(s) vernauwing, afsluiting (hartinfarct)
5. aangeboren hartziekte diverse aanlegstoornissen

Klik bovenaan deze pagina op de links voor extra toelichting over de genoemde hartziektes.

Al deze ziekten kunnen aanleiding geven tot plotse dood in relatie tot sport.

Plotse dood
Wanneer een sporter op het veld sterft is dat een onbegrijpelijke dramatische gebeurtenis. Een ogenschijnlijk gezonde sporter is het ene moment volop actief en het andere moment levenloos. De media besteden er veel aandacht aan, en de vraag die altijd wordt gesteld is of dit had kunnen worden voorkomen. In Nederland sterven naar schatting ongeveer 200 sporters per jaar (ref Dolmans 1984). Mannen (10 x kans dan vrouwen) en jonge sporters (2.5 maal hoger dan niet sportende jongeren) hebben een hogere kans op plotse dood in de sport (Ref. Corrado 1998). Waarom, is nog niet duidelijk. Er is ook weinig bekend over het risico dat de jonge sporter loopt op plotse dood en of een bepaalde intensiteit van sport nog gezond is.

Oorzaken van plotse dood in sport
Oorzaak van plotse dood bij de oudere sporter ( > 35 jr) is meestal atherosclerotisch kransslagader lijden, zoals een hartinfarct. Bij jonge sporters (<35 jr) is de oorzaak van plots overlijden een aangeboren of erfelijke hartziekte (zoals hartspierziekte, abnormaal verdikte hartspier, abnormaal verloop van een kransslagader, electrische hartziekte, en hartspierontsteking).

Wenst u snel te weten of een hartkeuring voor u wordt aangeraden, klik op cardiovasculaire vragenlijst in het menu.

 

   © 2024 Sportcardioloog.nl