Home

Cardiologische zorg voor sporters

Eerste fellow sportcardiologie in Nederland

In het jaar dat wij genoten hebben van een fantastische sportieve tennis finale om het Australian Open in Melbourne tussen de heren Federer en Nadal, die beide een mooie come-back maakten na een langdurige blessure, en die een demonstratie van topsport en sportiviteit hadden gegeven, maken wij bekend dat m.i.v. 1 april 2017 cardioloog Harald Jorstad de eerste fellow sportcardiologie in Nederland zal worden. Jorstad zal alle taken voor sportcardiologie van Pinto overnemen op SMCP, en Panhuyzen assisteren om sportcardiologie verder te ontwikkelen in het AMC. Het spreekuur op SMCP blijft onverminderd bestaan, en is open voor iedere sporter van elk niveau met en zonder hart- en vaatziekte.

Voor informatie en/of het maken van een afspraak op SMCP kunt u
bellen naar T 088 088 1300, of
E-mailen naar info@smcp.nl (svp vragen naar Madelin).
 Voor verwijzing naar de sportcardioloog is een verwijsbrief van uw arts nodig.
Voor het maken van een afspraak in het AMC moet uw verwijsbrief van uw arts per post of fax worden verstuurd naar de polikliniek cardiologie, waarna u thuis een uitnodiging ontvangt. T 020 566 9111. Adres Meibergdreef 9 1105 AZ Amsterdam

AMC Amsterdam opent praktijk sportcardiologie op SMCPapendal


miv 1 juni 2015 heeft het Academisch Medisch Centrum (AMC) te Amsterdam 2 praktijken sportcardiologie geopend: één op SMCPapendal en één in het AMC. De sportcardiologen Nicole Panhuyzen en Yigal Pinto hebben elke maandag een spreekuur voor top- en breedte sporters en voor recreanten. Zoals gebruikelijk kunt u bij een van de sportartsen (op SMCP) of bij uw huisarts terecht voor een preventieve hart-keuring. Wanneer de sportarts na de test een vermoeden heeft op een hart- en vaatziekte kan hij/zij u verwijzen naar een van de sportcardiologen voor aanvullend onderzoek en een eventuele behandeling. Op SMCP kunt u ook terecht voor een inspanningstest, 24 of 48u hartritme registratie en echocardiografie. Wanneer er meer onderzoek nodig is (zoals een MRI of scan), of wanneer u een uitgebreide behandeling nodig heeft (bv Dotter procedure van de kransslagaderen of een operatie) zal dit in het AMC plaatsvinden. Het AMC beschikt ondermeer over uitgebreide kennis en behandelmogelijkheden voor aangeboren en erfelijke hartziekte en gen analyse. Sportcardiologie is voor het AMC een belangrijke aanvulling op de hoog gekwalificeerde cardiologische zorg.


DBC / DOT
Declaratie en tarievering vinden plaats volgens DBC/DOT systematiek.

Sporten bij griep / koorts sport met verstand. 
Wanneer u griep heeft of koorts is het niet verstandig om te sporten. Het virus kan de hartspier infecteren en een zogenaamde myocarditis (hartspier ontsteking) veroorzaken. Indien u na een griep periode langdurig moe blijft, of hartkloppingen krijgt bij geringe trainingsintensiteit is het verstandig om uw sportarts of sportcardioloog te raadplegen.
Voor verdere informatie over de gouden regels voor sporten bij griep zie www.sportzorg.nl

On-site preventieve cardiale screening
wenst u een complete selectie te laten keuren, maar wordt het trainingsprogramma doorkruist, dan is het mogelijk om op uw locatie de preventieve cardiale screening te doen. Neem contact op met SMCP (T 088 088 1300)

Voorkomen is beter dan genezen
Sport en beweging is gezond, maar voorkom plotse dood, doe een preventieve keuring!

Hartslagmeter
Draagt u een hartslagmeter en geeft deze een vreemd aantal hartslagen aan? Consulteer de (sport)cardioloog van SMCP om hartritmestoornissen uit te sluiten.

ICD
Draagt u een ICD en wenst u ondanks negatief advies toch te sporten? Consulteer de (sport)cardioloog van SMCP voor advies.

Hartinfarct/ hartoperatie
Wenst u na uw hartinfarct of hartoperatie weer intensief te sporten? Consulteer de (sport)cardioloog van SMCP voor aanvullende hartrevalidatie en sportadvies, met als doel om terug te kunnen keren in uw sport.

Weer sporten na chemotherapie of radiotherapie?
Chemotherapie en radiotherapie voor kanker kunnen nadelige invloed hebben op het hart. Wenst u weer te sporten na een dergelijke behandeling, dan kunt u voor advies en begeleiding terecht bij uw (sport)cardioloog
   © 2024 Sportcardioloog.nl