Nieuws
Archief

Archief

Tijdens de Oympische Winter Spelen van 2010 behaalt Shauny White een gouden medaille snowboarden. Shauny White is een van de geweldige voorbeelden die met een aangeboren hartziekte na diverse operaties een zeer succesvolle topsporter is geworden.

17 december 2007: AED Solutions biedt verenigingen een defibrillator (AED) aan voor speciale prijs.
De aanwezigheid van een defibrillator(AED) kan levens redden! Recent is op hockeyclub HIC een leven gered omdat er net een AED aanwezig was.
Lees hier het hele artikel
Bron: http://www.knhb.nl/knhb/afdelingen/medische+zaken/nieuws/cDU200_Nieuws.aspx

December 2007: Reanimatie bij sportevenementen: met of zonder automatische externe defibrillator?
Met enige regelmaat overlijdt een gezonde (jonge) sporter plots tijdens of na een sportevenement. Als gevolg daarvan is de veiligheid van sporters tijdens grote sportevenementen regelmatig in het nieuws.
Lees hier het hele artikel
Bron: Sport & Geneeskunde

2007: KNVB heeft alle voetballers van de betaald voetbal organisatie verplicht om een verplichte preventieve hartkeuring te laten doen, incl een echocardiogram, op advies van de UEFA.

November 2007: Amerikaan Shay overlijdt tijdens marathon
De Amerikaanse langeafstandloper Ryan Shay is zaterdag in New York tijdens de kwalificatiemarathon voor de Olympische Spelen overleden.
Lees hier het hele artikel
Bron: www.nu.nl

November 2007: Testen van topatleten
Mary Wittenberg, de directeur van de New York Roadrunners, die de Olympic Marathon Trials hebben georganiseerd, zei dat het nu wel eens tijd wordt dat topatleten, op regelmatige tijden, zich moeten laten testen op het functioneren van hun hart.
Lees hier het hele artikel
Bron: www.hardloopnieuws.nl

28 November 2007: SMCP is verhuisd
Op woensdag 28 november is het Sport en Innovatie Centrum (SIC) op het terrein van Nationaal Sport Centrum Papendal officieel geopend door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem Alexander. Op de 1e etage van het SIC is het Sport Medisch Centrum gehuisvest, alwaar sportcardiologie een onderdeel van is.

Februari 2007: sporten en griep 10 aandachtspunten !
Sporten met een virusinfectie, zoals griep of verkoudheid zou wel eens fataal kunnen aflopen. Een virusinfectie kan aanleiding geven tot ontsteking van de hartspier (myocarditis). Bij koorts, spierpijn en een verhoogde hartslag in rust is het NIET verstandig om te gaan sporten. En zodra deze infectie over is wordt geadviseerd om het nog 3 dagen rustig aan te doen.
Lees het hele artikel
Bron: www.sportzorg.nl

26 februari 2007: eerst hart testen dan hardlopen
In Maastricht wordt een onderzoek naar het risico van een hartinfarct gekoppeld aan een loop.
Lees het hele artikel
Bron: NRC 26 februari 2007

Februari 2007: doodvallen na een vlammetje
Na media aandacht voor sporters die waren getroffen door acute hartdood, werd het overvloedig gebruik van pijnstillers aangewezen als de veroorzaker van deze sterfgevallen. Een wetenschappelijk bewijs van die veronderstelling is er echter niet. Dhr R Crommentuyn in interview met ondermeer (sport)cardioloog Panhuyzen.
Lees het hele artikel
Bron: Medisch Contact 2007;62:232-4 (toestemming voor plaatsing van dit artikel is aangevraagd)

October 2006: Significant Decline of Sudden Cardiac Deaths in Young Athletes Seen Since Start of Pre-Participation Screening Program in Italy
Dankzij de systematische preventieve jaarlijkse hartkeuring in Italie onder jonge sporters is het aantal plotse doden tijdens of na sportbeoefening gedaald tot onder het aantal plots overleden niet-sportende jongeren. Hiermee is het eerste bewijs geleverd dat preventieve hartkeuring zinvol is.
Zie de time-trend
Bron: Corrado et al. JAMA. 2006;296:1593-1601.

10 Oktober 2006: Plotse dood is grote angst van veel hardlopers
Gelders gedeputeerde Nico Jan Wijsman overleed vorige maand aan een hartstilstand toen hij aan het hardlopen was. Nico Jan maakte twee jaar geleden deel uit van het marathonteam van De Gelderlander dat in New York furore maakte.
Lees hele artikel
Bron: de Gelderlander

September 2006: Sporters onder de 35 jaar moeten verplicht gekeurd worden
Een pro-contra interview met cardioloog N. M. Panhuyzen-Goedkoop en mw C. Ross-van Dorp, staatssecretaris Volksgezondheid
Lees het hele artikel
Bron: Inactie 2006;3:14-15

10 april 2006: Ongeveer 150-200 doden per jaar
In Nederland sterven jaarlijks ongeveer 150 tot 200 sporters een plotse dood. Dat stelt de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) maandag op basis van een Italiaans onderzoek.
Lees hier het hele artikel
Bron: ANP

10 april 2006: Geen weddenschap in de kroeg
Het aantal hardlopers met hartproblemen in Rotterdam was groter dan in de afgelopen jaren
Lees hier het hele artikel
Bron: NRC Handelsblad

9 april 2006:  opvallend veel lopers met hartklachen bij marathon van Rotterdam
In totaal kregen elf deelnemers tijdens het lopen hartklachten zoals hartritmestoornissen. De overleden hardloper, een 41-jarige Duitser, stortte 500 meter voor de finish in.
Lees hier het hele artikel
Bron: www.nu.nl

4 april 2006:  plotse dood tijdens inspanning zelden bij vrouwen
Het kleine risico kan echter nog verder worden verkleind door regelmatig aan lichaamsbeweging te doen.
Lees hier het hele artikel
Bron: JAMA 2006;295:1399-1403

17 december 2005: Uitzending TweeVandaag: Verplichte hartscreening topsporters?
Hartscreening bij topsporters en sporttalenten vanaf 12 jaar moet wettelijk verplicht worden. Een werkgroep van sportartsen en cardiologen heeft daar bij het ministerie van VWS op aangedrongen. 
  Bekijk hier de video van de reportage van TweeVandaag

7 december 2004: Consensus meeting on Sudden Death in Athletes, IOC in Lausanne
Lees hier meer over de consensus meeting (engels)

   © 2021 Sportcardioloog.nl